8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Overzicht van de tocht

Van 16 juli tot 24 juli trok ik door Mont Blanc gebied, weg van de drukte van de Tour du Mont Blanc. Iets ten noorden ligt een prachtig natuurgebied, grotendeels beschermd als natuurreservaat. 

Het was een erg gevarieerde tocht. Dit heeft te maken met de steeds wisselende geologie en oriëntatie. De start is in het kalkgebied van Les Tours des Fiz - Désert de la Platé - Anterne. Daarna volgen enkele dagen in de gneiss en graniet van de Aiguilles Rouges en zijn satellieten in Zwitserland, rond het meer van Emosson. De laatste dagen zijn de torens van leisteen / zandsteen / kalksteen van de Dents du Midi in Zwitserland. 

Een deel van de tocht was met een groep van Hiking Advisor. Bedankt Josse, Paul, Mark, Bram, Annelies, Hanne en Paul voor het heerlijke gezelschap. 

16 Juli : Plaine-Joux - Le Grand Pré de Sales
Na een kalme start door het bos gaat het fors omhoog. Een vernuftig pad loopt dwars door de rotswand naar Désert de Platé. Dan volgt nog een korte klim, met zicht op Mont Blanc, marmotten en steenbokken. Pittig via een obscuur jagerspad of rustig via de GR naar Les Laoutchets en naar Grand Pré.


17 Juli : Sales - Anterne - Lac de Pormenaz
Afdaling langs de watervallen. Klim via GR5 naar Collet, Chalets en Lac d'Anterne. Wij vonden dat veel te druk en gingen padloos over diersporen en de Lapiaz naar Lac d'Anterne. Via de Col naar Ref. Moëde-Anterne. Gelukkig zijn er tussen de hut en Lac de Pormenaz tientallen bivakplekken - er zijn ook tientallen groepjes die een plekje zoeken. 

18 Juli : Lac de Pormenaz - Salenton - Vallorcine
Twee volledig natuurlijk gebleven valleien. Start in de vallei van Villy, passeren over de Col de Salenton en afdalen door de lange en prachtige vallée de Bérard. We kiezen voor een gîte d'étape ; in Vallorcine er is ook een camping.


19 Juli : Vallorcine - Col de la Terasse - Emosson
Via een fraai lorkenbos naar Loriaz. Dan met een steeds breder uitzicht over de Aiguille Verte en zijn buren naar Col de la Terasse. Dit prachtig graniet plateau wordt gevolgd door de Combe de Veudale. Bij Emosson zijn er voor en na de barrage meerdere goede bivakplekken.


20 Juli : Emosson - Col de Barberine - Col d'Emanay - Ottans
Na het tunneltje en het wegje naar de alpage van Barberine gaat het bergop door bloemen en groen naar de Col de Barberine. De afdaling is ruiger, met - op dit moment toch - een pittige rivieroversteek. De Col d'Emanay is een prachtig uitzichtspunt. Prachtige bivakplek bij Lac d'Ottans. 


21 Juli : Lac d'Ottans - Van - Salvan
Koufront met onweer. Al bij de oude mijn was het duidelijk dat de Col de Gollets en de Sex des Granges niet doorgingen. Afdaling naar Lac de Salanfe en dan via een reeks interessante paden naar Van en naar de Gorges de Dalley. Door bossen en stukjes dorp -/+ horizontaal naar Médettaz. Kleine familiale camping.


22 Juli : Creusaz - Col de Golette - Salanfe - Susanfe
Wat gisteren niet kon, doe ik vandaag in de andere richting. Na een bezoek aan het meer van Salanfe en wat padloos verkennen ging het richting Col de Susanfe. Relax afdalen naar de hut en dan zoeken naar een bivakplek. 


23 Juli : Susanfe - Antème - Lac de Soi
Start met een pittige afdaling tot bijna in Champéry. Terug omhoog - we volgen nu de Tour des Dents de Midi. Lac d'Anthème is een eerste tussenstop. 2 kammen verder gaat de klim naar Lac de Soi. Schitterende bivakplek. 24 Juli - Lac de Soi - Champéry - Troistorrents
Geen voorzetting van de Tour des Dents de Midi - daarvoor het is weer veel te onzeker : onweer, rukwinden, felle regen. Het regenprogramma is een wandeling langs de Vizièz rivier. Einde van de tocht in Troistorrents. 
Zelf doen ?

We deden de tocht al bivakkerend. Maar het kan even goed met verblijf in hutten ; je mist dan sommige interessante stukken zoals de Combe Veudale (tenzij je er een monsteretappe van wil maken). De route volgt deels klassieke GR-paden, deels wat minder gekende paden. 

De indeling met berghutten zou dan zijn : 

1. Plaine-Joux - Ref. de la Platé (middagbreak) - Ref. de Sales
2. Ref. de Sales - Ref. A Wills (middagbreak) - Ref. Moëde-Anterne
3. Ref. Moëde Anterne - Col de Salenton - Ref. Pierre à Bérard (taartje) - Gîte in Vallorcine
4. Vallorcine - Ref. Loriaz (apero) - Col de la Terasse - Ref. Vieux Emosson
5. Ref. Vieux Emosson - Col de Barberine - Col d'Emanay - Ref. Hotel de Salanfe
6. Salanfe - Col des Gollets - Sex des Granges - Salvan (einde).
       of langer alternatief : Hotel de Salanfe - Ref. de Susanfe met beklimming van Dents de Midi
7. Ref. de Susanfe - Ref. d'Anthème
8. Ref. d'Anthème en naar believen afdalen naar de vallei van Champéry

Bivakkeren geeft meer flexibiliteit en zorgt vooral in het Zwitserse stuk voor een meer evenwichtige indeling van de etappes. En geef toe : wat is er beter dan rond 17 uur, als de zon nog warm genoeg is, de wandeldag af te sluiten met een dip in een meertje. 

Meer informatie

De route combineert stukken van GR-routes en circuits :

GR 96 in de Désert de Platé

Tour des Fiz

Tour de Ruan

Tour des Dents de Midi

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen

Een kletsnatte 5-daagse in de Bauges

Grensgeval