Twee cols met schitterende panorama's

Donderdag 20 juli 
Emosson - Col de Barberine - Col d'Emanay - Lac d'Ottans
11.5 km 1050 m+ 1000 m- 6h

De bivakplek voldeed perfect aan de verwachtingen, rustig, uit de wind en de ideale mix van voorzieningen (toilet, water, internet zonder kosten) aan de ene kant en mooi uitzicht en rust aan de andere kant. Het weer was 's morgens perfect, strakblauwe hemel. Voor het eerst kwam de hele Mont Blanc keten in beeld. Een plaatje om steeds opnieuw naar te kijken van op het asfaltwegje naar de alpage van Barberine. De andere blikvanger waren de acrobatische geitjes.

De klim naar Col de la Barberine verrast ons met een prachtig panorama dat langzaam opent rechts van ons. Op de col staat een forse wind. De afdaling begint met een afwisseling van puin en sneeuwvelden. Een groep volwassenen steenbokmannetjes met hun enorme hoorns verruilt speciaal voor ons hun ene hangplek voor de andere. Één voor één, als op de rode loper, met goedgetrainde spieren rollend onder de bruine huid...

De crux van deze etappe is de beek die net boven de waterval moet gekruist worden. Het werd een leuke oefening voor iedereen. Gelukkig kon ik het touw veilig en stevig ankeren met twee geïmproviseerde klemblokken in rotsspleten ; er waren helemaal geen bruikbare rotspunten om een lint rond te slaan.

We zijn het ondertussen gewoon om maar een half rantsoen aan drinkwater mee te dragen. De middagpicknick onderaan de 600 m hoge zandsteenklif van de Pointes d'Aboillon is het ideaal moment om uit de bergbeek water te tappen / te filteren.

De Col d'Emanay laat zich vlot beklimmen. Paul neemt zijn eigen tempo. Maar deze keer als eerste. Het panorama rechts opent zich nu helemaal op de toppen van de Valais : Dent Blanche, Pigne d'Arolla, Mont Blanc de Cheillon, Combins, Vélan en heel scherp de Matterhorn.

De afdaling gaat vlot. Puin en sneeuwvelden - gemakkelijk is het niet. Iedereen in de groep is gegroeid en blijft gelukkig ook goed gefocust. Ik ben deze keer zelfs de traagste. Wellicht omdat ik een paar korte pauzes inlaste om de route die ik zaterdag solo wil doen, al te doen met de ogen. 

We bereiken de bivakplek bij Lac d'Ottans op het ideaal moment voor een frisse duik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kletsnatte 5-daagse in de Bauges

8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen