De Franse Alpen dwarsen vanuit Briançon
In juni 2024 was ik een week onderweg vanuit Briançon naar Pontcharra. Het doel was om in een zo recht mogelijke lijn enkele massieven van de Alpen te doorkruisen, via zones die specifiek geschikt zijn voor bivakkeren en waar berghutten ontbreken.
Het tweede doel was om dit te doen vóór de start van het wandelseizoen. Dat komt normaal vanaf half juni langzaam op gang. Ik houd enorm van de bergen in dit voorseizoen : het is er onwezenlijk kalm, de bergnatuur ontwaakt en de bloemen zijn op het mooist. De nadelen zijn veel sneeuw, paden die nog niet onderhouden werden, ontbreken van veel services (bussen, winkeltjes, kabelbanen, berghutten, ...) die in de zomer wel open zijn.
Dit doel is vrij aardig gelukt. Voor sneeuw zelfs enorm goed : het voorjaar van 2024 was boven de 2000 m à 2500 m het meest sneeuwrijke van de voorbije 25 jaar.
Zoals steeds had ik voor elke etappe een plan B. Bij onweer of hevige regen werd dat ook toegepast.
Heen en terugreis : met de trein. Heenreis met de nachttrein Parijs - Briançon. Goedkoop en netjes verzorgd. Terugreis met de vroege TGV uit Chambéry. Op 8 uur vanuit de Alpen naar huis - niet te kloppen.
Etappes dag aan dag :
Briançon - Col de Barteaux 10 juni
Het doel was om de Arête de Peyrolles te nemen. Onweer besliste er anders over, het werd de GR5c aan de voet van die kam. Bivak in één van de vele militaire hutten langs deze kam.
Col de Barteaux - Le Monêtier-les-Bains 11 juni
Kriskras over, links en rechts van de kam. Langs de Mur de Berwick en militaire paden tot Col de Buffère.
Wie wil kan daar afdalen naar de berghut onder die Col. Ik volgde de GR nog tot boven Le Monêtier. Overnachting in de zeer goede camping municipale.
Le Monêtier - Col d'Arsine - La Grave 12 juni
Een klassieke etappe van de GR54 door twee prachtige valleien en een brede bergpas. Aangevuld met een bezoek aan het Lac d'Arsine, erg pittig met de vele sneeuw van dit moment.
In de afdaling vanaf Refuge de l'Alpe een mooiere maar langere variant langs de Romanche.
Heel ander landschap : de GR54 loopt door weidse grashellingen tot op het Plateau d'Emparis. Wie veel tijd heeft bezoekt Lac Lérie en Lac Noir. Ik trok meteen door via vage schapenpaden over de bergkammen van Cime du Vallon. Schitterende en vlot stappende graatwandeling. Even hoog als gisteren en nauwelijks sneeuw.
Bivakplek aan de voet van de westkam, met mooi zicht op les Grandes Rousses.
La Vallette - Cime de la Vallette - Olle 14 juni
Afdalen en het pad langs de rivier in het dal van "La Vallette" nemen. Steile klim naar de Col en dan de brede kam tot op Cime de la Vallette. De mix van morenes, meertjes, granietkopjes, ... die de gletscher acherliet, doorkruisen tot bij Refuge d'Anterne.
Over de piste of over een wandelpad afdalen tot de groene grasvlakte onder de Col du Glandon.
Olle - Col de la Croix - La Marinette - 15 juni
Plan A was een oversteek over Lac en Col d'Amiante. Met de vele sneeuw, mist en regen werd het plan B, oversteek van de Col de la Croix. Dit is het kerngebied van de Belledonne, dus steile paden door diep ingesneden valleien met zicht op scherpe granietspitsen.
Overnachting in La Martinette (gîte, bivakweide). Dit kon ook hogerop in één van de Chalets de la Combe Madame (bivakhut of berghut).
La Martinette - Crêt du Boeuf - Les Tavernes
16 juni. Meerdere paden mogelijk om via Le Pleynet naar de lange kam richting Crêt du Poulet te gaan. Op de kam ofwel de GRP volgen, ofwel wat ik deed, netjes elk topje op de kam bezoeken. Dat laatste geeft veel meer zicht op de Belledonne.
Overnachting : Chalet des Tavernes, een open jachthut met enkele fijn bemoste bivakplekjes eromheen.
Les Tavernes - Allevard - Pontcharra - 17 juni
Afdaling langs "le Sentier du Fer" en langs andere resten van het industrieel verleden van Allevard die nu langzaam opgaan in de natuur.
In Allevard is er een bus naar Pontcharra. Ik deed nog de klim over de Brame Farine, een beboste heuvel met Ardens aandoende bossen.
Einde in het station van Pontcharra.
Overzichtskaart
Reacties
Een reactie posten