Kronkelen over oude soldaten paadjes

Col de Barteaux - Col de Buffère - le Monêtier-les-Bains 
22 km 800 m stijgen 1600 m dalen

Een etappe in twee aparte delen.

In de voormiddag een complexe route nu eens over de kam, dan links van de kam, of rechts van de kam. Heel mooi, met uitzicht op Névache het ene moment en op de Écrins het andere moment. 
Ik koos vooral oude militaire paden. Deze kam was voor het Franse leger de voornaamste verdedigingslijn bij een Italiaanse aanval. Die paden dienden om  de ene met de andere post te verbinden. Sommige zijn in goede staat, elders is meer dan de helft weggeërodeerd. 
In zones met veel sneeuw trok ik mijn eigen spoor. Niet langs paden, maar over de aanbevolen ski-routes. De sneeuw loopt vrij prettig. Ik leer vrij snel de papperige zones waar je dieper wegzakt te vermijden. 

De tweede helft was rustig afdalen naar le Monêtier. Over de chemin Balcon : met uitzicht op de pieken van de Écrins. Viel wat tegen, het grootste deel van de dag bleef daar een hardnekkige wolk aan kleven. Pas s'avonds waren Les Agneaux en de Dôme de Monêtier zichtbaar. 

Hele mooie camping hier. Moderne gebouwen, ietsje weg van het centrum  midden in een over-the-top gorgeous bloemenzee, spotgoedkoop.

Het weer is prima vanaf vandaag.

Ontmoet : 2 sneeuwhoenders, een wezeltje, veel marmotten. Ook enkele schuchtere vlinders.
Veel jonge marmotten gaan nu op zoek naar een eigen hol. De immo-websites in marmottenland werken al even verwarrend als in mensenland : ik bezocht twee WO2 bunkers en telkens verraste ik een marmot die het pand inspecteerde.

 
Meer informatie :
Op de IGN kaart is dat niet duidelijk, maar er is een doorlopend pad over de hele kam van Croix de Toulouse tot Col de Granon en Col de Granon tot Porte de Cristol.
Topo op Altitude Rando - Croix de Toulouse tot Col de Granon 
Topo op Altitude Rando - Col de Cibières - Gardiole - Porte de Cristol
Het pad op de kam volgt in grote lijnen de stenen muur / loopgracht die rond 1700 is aangelegd, de "Mur de Berwick".
De ongemarkeerde militaire paden op de zuidwestflank zijn aan het verdwijnen. Dat op de zuidwestflank van de Gardiole is nog in behoorlijke staat. De verbinding die op de IGN kaart staat tussen de Porte de Cristol met het klassieke pad naar de Grand Aréa is grotendeels opgegaan in het landschap.
De doorsteken die ik maakte op de noord en noordoostflanken van Crête de Cibières en Grand Aréa zijn eigenlijk alleen maar gemakkelijk als er veel sneeuw ligt. De noordflank van de Grand Aréa is één groot puin en blokkenveld ; als de sneeuw weg is, kies dan gewoon voor het pad over de Grand Aréa.

Hut in de buurt : Refuge de Buffère.
In Le Monêtier les Bains : camping municipal des 2 Glaciers
 
Tot enkele jaren geleden lag deze zone nog vol met prikkeldraadresten van de 2° wereldoorlog. Een groot deel hiervan is ondertussen door vrijwilligers opgeruimd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Franse Alpen dwarsen vanuit Briançon

8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen