IJzerweg, powerweg, wegweg

Marais des Tavernes - Allevard - Pontcharra
24 km 850 m stijgen 1950 m afdalen

En, de klifhanger van gisteren... tromgeroffel,... Het werden de muizen. Bivakkeren in de rustieke jagershut, op een soort beddenbak, waar ik eerst een plastic zeil over drapeerde. Om 4 uur wakker door de muizen en meteen erna door het magnifieke ochtendkoor van de bosvogeltjes.

Mooi weer en al bij al een mooie uitloop-etappe met veel Ardens aandoend bos om deze wandelweek te laten eindigen bij een treinstation. 

Het eerste stuk van deze dag werd bepaald door het erg zuivere ijzererts dat massaal aanwezig is in dit stukje berg. In de 17e en 18e eeuw was dit de voornaamste ijzerwinning van Frankrijk. Overal gangen en putten : het werd toen gewonnen zoals de Coltan nu in Congo : veel kleine concessies die elk binnen één familie bleven en die dat combineerden met een klein boerderijtje. En op de duur één superkapitalist in Allevard die met de grote winsten ging lopen. En ook, heel opvallend : bijna alle loofbomen zijn 4 à 8 stammen op één wortelstronk. Dat wijst op hakhout : inderdaad, het hele bos (het heette "le Grand Forêt") werd om de 20 jaar gekapt en tot houtskool omgezet voor de vele kleine familiale roostovens en voor de grote hoogoven in Allevard. 

Een deel is archeologisch onderzocht en doorsneden met een thema wandeling.

Langs de wandelroute naar Allevard staan de resten van een van de oudste elektrische leidingen van Frankrijk. Nadat ergens in de 19e eeuw alle mijnbouw en ijzerproductie was stopgezet, werd deze vallei een pionier in elektrische waterkracht. 

In Allevard trok ik naar het oude centrum voor een picknick. Viel tegen. De bakker was uitverkocht, geen broodkraam of zo op de markt, de superette in vakantie...
Dan toch maar naar de grote supermarkt langs de drukke uitvalsweg. 

De laatste klim van de tocht ging vlot. De heuvel heet Brame Farine. Gedaan met logische robuuste namen van de alpages. Ik kon het hele stuk Belledonne zien waar ik vorige zomer dagtochtjes maakte met de familie. 

De afdaling was minder. Het wandelpad was compleet kapot geërodeerd. Ik liep dus soms los door het bos naast het pad, soms in de beekbedding in wat ooit een pad was, soms door schuivende blubber,...

Vlak voor Pontcharra zegde een vriendelijke wandelaarster om toch maar linksom te nemen : de gewone weg staat onder water.
Was er hier gisteren een waterbom? Niet speciaal. Wellicht was die erosie meer een combinatie van erosie door mountain bikers en slecht onderhoud (geen enkele afvoer van regenwater naar het bos opzij van het pad, werkte nog).

Meer informatie
Sentier du Fer : luspad langs aantal archeologische resten van de ijzerwinning van de 17° - 18° eeuw
Sentier des Passerelles : heen en terug langs aantal resten van fabriekjes die op waterkracht werkten, langs een brullende Torrent de Bréda.



Reacties

Populaire posts van deze blog

De Franse Alpen dwarsen vanuit Briançon

8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen