Een kletsnatte 5-daagse in de Bauges

Wat zijn les Bauges ?

Les Bauges zijn een stuk van de Franse vooralpen, tussen Chambéry, Albertville en Annecy. De hoogste toppen zijn ca 2200 m hoog. Het heeft twee karakters. De centrale vallei is groen glooiend met enkele kleine dorpjes die de perfecte mix hebben tussen rustig en afgelegen en alle moderne comfort en winkels. De oostelijke helft is erg ruig, met diep ingesneden valleien vol donker bos en op de vlakkere stukken alpenweitjes en boven dat alles een reeks scherpe kalksteenwanden die in alle richtingen lijken neergegooid en dit deel van les Bauges nog verder opdelen. 

Het hele gebied wordt beheerd als regionaal park en is erkend als Unesco-geopark. Dit wil zeggen dat men veel inspanningen levert om natuur, traditionele lokale landbouw en toerisme op een duurzame manier met elkaar te verbinden tot één logisch geheel. 

Wat bracht me hier ?

Eigenlijk wilde ik hier niet zijn. Het plan was om na een prachtige week in les Aiguilles Rouges over te steken naar les Aravis. Het was echter gedaan met het prachtige weer : het weerbericht had het over een hele reeks koufronten met verse sneeuw tot 1800 / 1900 m, overvloedige regenval, onweer, felle rukwinden, ... 

Voor mij reden genoeg om de veel hogere bergen van les Aravis in te ruilen voor een lager gelegen massief waar er ook meer mogelijkheden zijn om als het nodig is snel uit te wijken naar een gîte d'étape of een onbewaakte berghut (alle gewone berghutten zijn al 1 à 2 weken dicht).

Het was dus geen strak uitgewerkte route, meer een los plan.

Was ik tevreden over de doorsteek ?

Al bij al wel. Ik kon les Bauges in al zijn variatie ontdekken en kon ondanks het slechte weer toch een aantal machtige vergezichten en een mooie top genieten. Als er al iets was dat beter kon, dan was dit omdat ik onvoldoende had rekening gehouden met hoe rigoureus men hier in de Savoie vasthoudt aan het einde seizoen : ergens tussen 1 en 15 september gaat alles dicht : geen berghutten meer, geen supermarkt in de bergdorpen, een deel van het busaanbod valt weg, ...  

Dit was mijn traversée van les Bauges in 3 stapdagen + 2 halve stapdagen + 1 lokale lus :

Dag 1 : Giez - Alpage de la Sarve

Het dorpje Giez met zijn kasteeldomein en golfterrein verlaten één van de vele pistes nemen die door de bossen richting Fontaine des Barbus klimmen. Doorsteken naar Alpage de la Sarve, prachtig gelegen met zicht op Lac d'Annecy aan één kant en de rotswanden van le Sambuy aan de andere kant.

Dag 2 - Alpage de la Sarve - Bonverdan

Tijd voor één van de hoge toppen van les Bauges. Bij dit regenweer komt alleen de Chaurionde in aanmerking, al de andere zijn te technisch. Ik kiest uiteindelijk voor de kortere aanloop via Aulp de Seythenex en een heen/terugje in plaats van de langere route over Drisons.


Dag 3 : Bonverdan - Le Reposoir

Derde dag in het ruige centrale deel van les Bauges. Eerst afdalen en terug stijgen om de Combe de l'Ire te dwarsen. Dan zoveel mogelijk op hoogte blijven en de alpages en elkaar rijgen : le Planay, les Charbons, la Combe, la Bornette.


Dag 4 : Le Reposoir - Feclaz

We dwarsen de brede hoofdvallei van de Baugew met de vele dorpjes. De route volgt eerst losjes de GRP : veel erfgoed, veel oude muilezelpaden die terug hersteld zijn. Na Arith in rechte lijn naar Feclaz, via een landschap dat doet denken aan de hoge Ardennen. Feclaz was niet mijn eerste keuze : het bleek gewoon een plek waar er nog iets betaalbaars open was eind september.

Dag 5 : Feclaz - Aix-les-Bains - Feclaz

Een lokale ronde richting vallei, via twee avontuurlijke paden die de zwakke punten volgen in de reeks rotswanden die Aix met zo'n 1200 m hoogteverschil domineren. Al bij al een goed regenprogramma.


Dag 6 : Feclaz - Chambéry

Afdalen langs de klassieke route over Col de la Doria. Met vanaf Chesses nog een onverwacht groen extraatje dwars door het kasteelpark van Bassens. Einde van de doortrek in een tearoom in het oude stadscentrum.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen

Dinosaurusen en een zeer pittige afdaling