Terug naar de stad, maar niet te snel

Les Hurtières - le Lorzier - Les Chailles - Voreppe - maandag 10 oktober - 550 m+ 1850 m- 17.5 km

Deze morgen waren de mouflons weg, maar was het open hemel. De combinatie van de volle maan en de roze / oranje kleuren in de wolken en op de verre toppen (het zicht ging tot de Cevennes, meer dan 100 km weg), was magisch. Heel moeilijk om op de foto te vatten.

Van de hut was het maar een klein uurtje stappen naar de top van de Lorzier. Een rustige grashelling aan de ene kant, 400 à 500 verticale kalksteenwand aan de andere zijde. 

Ergens in die wand was er toch een onderbreking. Die nam ik : een stuk supergeconcentreerd afdalen door een smal couloir. Ik had in de Chartreuse al een paar heel lastige officiële gemarkeerde paden gezien, dit is wellicht de moeilijkste. 

De afdaling langs de Gorges de Roize en zijn zijbeekjes was schitterend. Een heel mooi pad, zeker nu met de gouden herfsttinten.

Het klooster van Chalais was eerst zelfstandig, maar is een paar generaties later opgeslokt door de grote Chartreuse-abdij (die hadden blijkbaar meer dan de helft van het massief in handen, logisch dat men het bergmassief naar de Chartreuse-orde noemde).  

Ik geniet volop van het brede vlakke pad dat ooit de de monniken is aangelegd voor de wekelijkse zondagwandeling (de kartuizer abdij stuurde vooral oudere en zieke mensen hier naar toe). De Belvédère is een heel mooi aangelegd uitzichtspunt op de Isère vallei onderaan de Vercors aan de overkant.

In de bossen naar Voreppe zijn tientallen mensen aan het plukken en verzamelen. Vooral kastanjes hier (elders raapt men walnoten, paddestoelen,...)

Voreppe heeft een mooi centrum met nog enkele Romaanse gebouwen. 

Beetje bij beetje wen ik terug aan de stad. Deze morgen de absolute stilte bij een mistige zonsopgang. Deze avond het hectisch fietsballet van het centrum van Grenoble.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kletsnatte 5-daagse in de Bauges

8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen