Grensgeval

Croix de l'Alpe - Cirque de St-Même - St-Pierre - dinsdag 4 oktober - 300 m+ 1500 m- 13 km Extraatje naar de grot : 100 m+ 100 m- 0.5 km

Schitterend zonsopgang. Tot mijn grote verbazing was heel de groep naar hey topkruis geklommen om te genieten van perfect zicht op Belledonne, Mont Blanc en Jura in de verte en Mont Granier, Pinet/Fouda Blanc en Lances de Mallisard vlakbij.

De afdaling was lang, ruim 900 m achter elkaar, en bij momenten technisch. Gelukkig niet meer met de modder van 2 dagen geleden.

Het lokale rondje door het circus waarin de rivier Guyers Vif gewoon uit een grot midden in de rots stroomt werd door iedereen gesmaakt. Enkelen gingen nog hoger mee, naar die fameuze grot, over een ingewikkeld klauterpad.

Het was interessant om te zien hoe iedereen zijn eigen accentjes legde in de supermarkt. Wat een keuzestress blijkbaar. Ook op de camping van de Cozon krijgen we een warm welkom. We zijn de enige gasten, want officieel is alles gesloten.

De hele nacht horen we de herten burlen in de bossen juist boven het dorp. Eentje net boven de camping. Ook nu duurde het weer even voor ik het doorhad. Ze maken nochtans genoeg lawaai. 

Waarom grensgeval : we steken een stuk of 10 keer de oude grens tussen Savoie en Frankrijk over. Tot 1860 was dat een harde grens, met douane en zo. Die grens loopt dwars door St-Pierre, dat nog steeds twee kerken, twee gemeentehuizen, twee busdiensten die niet samenwerken,... heeft. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kletsnatte 5-daagse in de Bauges

8 dagen Aiguilles Rouges en Dents du Midi

Aiguilles Rouges en buren doorkruisen